Postulujemy wprowadzenie nieodpłatnych, wysokiej jakości posiłków finansowanych z budżetu państwa dla wszystkich pracowników sektora publicznego.

Obecnie, zgodnie z Kodeksem pracy, posiłek finansowany przez pracodawcę przysługuje wyłącznie pracownikom pracującym w warunkach szczególnie uciążliwych.

Naszym zdaniem najwyższy czas, by władze poprawiły warunki pracy i płacy w sektorze publicznym. W ostatnich latach nastąpił odpływ wykwalifikowanej kadry z kluczowych instytucji państwowych, rośnie liczba wakatów, a jakość usług publicznych pogarsza się. To trend szkodliwy dla państwa i społeczeństwa. Dlatego rząd powinien podjąć działania na rzecz odwrócenia negatywnych zjawisk i znacznej poprawy warunków pracy w sferze budżetowej i samorządowej.

Stąd domagamy się, by podwyżki płac w sektorze publicznym w 2025 roku wyniosły co najmniej 20%, ale proponujemy też wprowadzenie dodatkowych benefitów pracowniczych. Jednym z nich powinny być właśnie wysokiej jakości posiłki. Postulujemy, by od przyszłego roku wszyscy pracownicy sfery budżetowej i samorządowej mieli zagwarantowane nieodpłatne, wysokiej jakości posiłki. Z badań wynika, że regularne spożywanie posiłków poprawia kondycję pracowników i zwiększa wydajność ich pracy. Pracownicy, którzy się dobrze odżywiają, cieszą się lepszym zdrowiem i rzadziej chodzą na zwolnienia. Wprowadzenie wysokiej jakości posiłków w zakładach pracy byłoby więc korzystne tak dla pracowników, jak i pracodawców.

Jednocześnie proponujemy, aby dla wszystkich pracowników sektora publicznego została wprowadzona przerwa obiadowa trwająca co najmniej 45 minut i wliczona do czasu pracy. Obecnie przy ośmiogodzinnym dniu pracy minimalna przerwa wynosi zaledwie 15 minut, a więc jest zbyt krótka, aby spokojnie spożyć posiłek.

W perspektywie kilku lat podobne rozwiązania powinny być wdrożone w całej gospodarce. Z pewnością rozpowszechnienie wysokiej jakości posiłków przyczyniłoby się do poprawy jakości zdrowia pracowników, wzrostu wydajności pracy, minimalizacji stresu.